De teams

Momenteel zijn de meeste Europese landen verwikkeld in de kwalificatie. De volgende landen dingen mee naar toegang tot het eind-toernooi: Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Rusland, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne, Kroatië, Zweden, Denemarken, Zwitserland, België, Tsjechië, Hongarije, Ierland, Servië, Turkije, Slovenië, Israël, Noorwegen, Slowakije, Roemenië, Oostenrijk, Polen, Montenegro, Armenië, Schotland, Finland, Letland, Wales,  Bulgarije, Estland, Wit-Rusland, IJsland, Noord-Ierland, Albanië, Litouwen, Moldavië, Macedonië, Azerbeidzjan, Georgië, Cyprus, Luxemburg, Kazachstan, Liechtenstein, Faeröer Eilanden, Malta, , Andorra, San Marino en Gibraltar.

De kwalificatie van het Nederlands elftal loopt verre van vlekkeloos. Het verloor de openingswedstrijden van de kwalificatie in, en tegen Tsjechië maar gelukkig werd thuis gewonnen van Kazachstan. Daarna verloor het uit bij IJsland om, vervolgens thuis, Letland te verpulveren. De thuiswedstrijd tegen Turkije werd een gelijkspel en ook uit werd van Letland gewonnen. Toch was dat niet voldoende voor de KNVB om haar vertrouwen in de bondscoach Guus Hiddink te behouden. In juni 2015 werd daarom besloten hem te vervangen door zijn kroonprins Danny Blind.

Ook andere landen hebben moeite met zich te kwalificeren. Titelverdediger Spanje betaald momenteel de tol voor het te lang doorspelen met de zelfde selectie. Frankrijk hoeft zich dan wel niet te plaatsen, ook dit land kent z’n ups en downs net als de Britten. Duitsland heeft ook het voordeel dat het zich niet hoeft te plaatsen, de Duitsers wonnen in 2014 de WK titel in Brazilië. Maar over de Duitsers hoef je nooit in te zitten; die staan er altijd wanneer het er op aankomt. Zijn er dan verrassingen te verwachten? Jazeker. Maar wie dat zijn, daarvoor is het nu nog te vroeg. Er zijn nog verschillende  kwalificatierondes te gaan voordat de beslissingen gaan vallen!